Jak vznikly koktejlové šaty?

Elegantní, ale ne příliš formální. Krátké, ale ne vyzývavé. Pohodlné, ale vůbec ne ležérní… Oblíbené koktejlky jsou klasika, která nikdy nezklame. Hodí se na nespočet událostí a zachrání nás i tehdy, když si nejsme jisté, jaký je dress code. Zdá se, jako by zde byly od nepaměti. Kde se vlastně vzali a jak se nosí dnes? Objevte všechna tajemství šatů, která nesmí chybět v šatníku žádné ženy.

Jejich styl se lety měnil, ale klíčové prvky zůstávají stejné. Koktejlové šaty nejsou mini ani maxi, ale někde mezi tím. Vyrobeny jsou z kvalitního materiálu a jejich střih lichotí postavě. Všechno ostatní je otázkou vkusu ženy a aktuálních módních trendů.

Přečtěte si také: Nejsexy šaty léta 2024

Kde se vzali?

Historie módy jde ruku v ruce se změnami ve společnosti. Jinak to nebylo ani s našimi milovanými koktejlkami. Na scéně se objevily po skončení první světové války, v bouřlivých 20. letech. Amerika tehdy zažívala nevídanou ekonomickou prosperitu a životní styl byl stále uvolněnější. Lidé z vyšší společnosti se začali setkávat na koktejlových párty – společenských událostech, které se konaly pozdě odpoledne a brzy večer. Jejich pořádání bylo odpovědí lidí na státem zavedenou prohibici - zákaz výroby, dovozu a prodeje alkoholu. Po zavření barů a salonů si začaly pořádat vlastní večírky, kde si jej mohli diskrétně vychutnat. Ideální v podobě koktejlu, jelikož nelegálně vyráběný či distribuovaný alkohol měl nižší kvalitu. Smíchání s jinými přísadami mělo zlepšit chuť nápoje. Na taková setkání se nehodilo přijít ve večerních róbách, jaké se na společenské události nosili dříve. A tak se zrodily koktejlové šaty. Kompromis mezi ležérním oblečením na den a formálními večerními šaty. 

Černé sametové midi šaty s flitry - Mia Dresses >>>

Jak vypadaly první koktejlky?

Přesně jako ve filmu Great Gatsby. Jejich typická délka byla po kolena, případně sahala těsně nad ně. Souviselo to s tím, že vznikly jako pohodlnější verze oblečení do společnosti, a tudíž neměly ženu nijak omezovat v pohybu. Střih byl rovný. Vyrobeny byly z luxusních látek, jako je hedvábí, satén, šifon, krajka či samet.

<<< Červené krátké šaty se skládanou sukní - Mia Dresses

Jak se staly základním kouskem šatníku?

Popularita koktejlových šatů v dalších letech stále rostla. Přičinil se o to i filmový průmysl, který ve 30. a 40 letech zažíval obrovský rozmach. Toto období je známé jako zlatý věk Hollywoodu a herečky poprvé v historii zažívaly enormní popularitu. Na veřejnosti se ukazovaly zejména v elegantních šatech a prostřednictvím fotografií v magazínech udávaly trendy ženám na celém světě. Po druhé světové válce, zejména v 50. letech, kdy se koktejlové párty staly opět oblíbeným způsobem zábavy, už měly status základního kousku šatníku každé ženy. V období, kdy módě vládli několik velcí návrháři jako Christian Dior, se nosily koktejlky, které zdůrazňovaly pas a měly širší sukni.        

Černé midi šaty s áčkovou sukní - Mia Dresses >>>

Koktejlky dnes

Aktuální módní trendy podporují rozmanitost a pod pojmem koktejlové šaty najdeme nespočet stylů. Délka už může sahat i do poloviny stehen či lýtek. Střih je přiléhavý, pouzdrový či áčkový. Oblíbený je i tvz. fit and flare, neboli šaty, jejichž svršek obepíná tělo, zatímco sukně je mírně rozšířená. Nosí se s rukávy i bez, mohou být kolem krku, se srdíčkovým, véčkovým či carmen výstřihem. Použitý materiál nemusí být nejluxusnější, ale stále vysoce kvalitní. Na poli barev dnes neexistují žádná omezení, ale nesmrtelnou klasikou stále zůstává černá.

<<< Růžové krátké šaty s krajkou - Mia Dresses

Malé černé

Pokud žena slyší celkem tyto dva přívlastky, ihned ví, že řeč je o šatech. Ikonických, elegantních a nadčasových. V roce 1926 je pro nás vymyslela Coco Chanel a my si jejich tradici ctíme dodnes. Byly revoluční svou jednoduchostí a všestranností, díky čemuž se po uveřejnění jejich fotografie v magazínu Vogue staly ztělesněním nenápadné elegance. Pro každou ženu na hraně dospělosti dnes není otázka, jestli mít v šatníku malé černé šaty, ale jaké.     

Černé krátké šaty s růžemi - Mia Dresses >>>

Tip: Jaké doplňky k nim zvolit?

Ke koktejlovým šatům se nejlépe hodí lodičky s uzavřenou či otevřenou patou. Vezměte si dopisní kabelku a elegantní šperky. Při volbě doplňků však zvažte styl šatů. Platí pravidlo: K jednoduchým výrazné a naopak ke zdobeným jen jemné.

 

Jak se bude dále vyvíjet styl koktejlových šatů sice předpovědět neumíme, ale jedno vám zaručit můžeme – nikdy nevyjdou z módy. Najděte i vy své ikonické v naší nabídce.

Pro nejnovější obsah ze světa módy nás sledujte na Instagrame, Facebooku, TikToku a YouTube.

Zpět do obchodu